Сувенири и детски рисунки, изработени и нарисувани от децата от детска градина "Веселушко“ в Смолян се предлагат на благотворителен базар на Стария център в града. Средствата, събрани от продажбата им са предназначени за осигуряване на топъл обяд на 95 деца от областта, каза за "Фокус“ Мария Делева, директор на Българския червен кръст - Смолян.

"Това е инициатива, в който ни подкрепиха екипа на доброволците, учителите и родителите на детска градина "Веселушко“. На 5 декември започна работилничката на децата и те изработиха красиви неща, които създават настроение. Те са изложени на базара, за да може хората, които желаят да си закупят по нещо и да станат наши дарители. Събраните средства отиват за топлия обяд – това е нашата програма, чрез която храним 95 деца и по-голямата част от тях са сираци и полусираци. Имаме ангажимент за съфинансиране на този процес и тази година трябва да съберем 10 000 лв., защото купона доста поскъпна“, поясни Делева.

Тя изрази благодарност на екипа на детска градина "Веселушко“, който в продължение на седмица ще продават ръчно изработените сувенири и рисунки в полза на децата от топлия обяд.

Делева допълни, че децата от детската градина ще коледуват в ЮЦДП – Смолян и подкрепата от там също влиза във фонда. "Ще посетим с децата Горското стопанство, РЗИ, най-вероятно и пожарната. Отдавна хората не ни бяха подавали ръка по този начин, ковид се отрази върху нашите инициативи и дано това да е добро начало и средствата наистина да отидат за нуждаещите се деца. Бюджетът на програмата е за 70 дни и ние не искаме децата след тези 70 дни да спрем да ги храним. Затова сме си поставили цел до края на учебната година тези 10 000 лв. да бъдат събрани“, каза още директорът на БЧК - Смолян.