Кметът на Варна Благомир Коцев се включи лично в тазгодишния конкурс за елегантност "Николай Колев-Бижуто“ с току-що реставриран автомобил, произведен през 1998 година – последен модел от серията.

"Осъзнавам колко усилия изисква притежаването и поддържането в блестящ вид на подобно возило и затова ще продължим да подкрепяме усилията на организаторите на това събитие, както и на всички инициативи, които поддържат морската столица жива", каза Коцев при откриването на конкурса във Варна. 

Надпреварата при ретро автомобилите носи името на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България - варненеца Николай Колев-Бижуто. Събитието се организира с подкрепата на общината. 

В конкурса тази година участие са взели 125 коли, произведени на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Някои от тях са на близо 90 години.

Сред експонатите е имало и автомобили, произведени в социалистическия строй, които много варненци са притежавали. Любопитен факт е, че голяма част от возилата пристигнаха до входа на Морската градина на собствен ход, информира общинският информационен сайт live.varna.bg. 

Участниците са разпределени в 9 категории – купета, лимузини, кабриолети и др., като изискването към тях е да бъдат в исторически достоверно състояние и да не се използват за ежедневни нужди на собствениците. Освен за наградите, определени от журито на конкурса, участниците са се борили и за две награди, тази от кмета, и тази на публиката.