Кметът на Варна Благомир Коцев откри изложбата за графично изкуство "Модернистите на XX век“. В приветствието си пред многобройната публика в Градската художествена галерия Коцев подчерта значението на експозицията за града. По думите му тя разширява спектъра на културния живот в морската ни столица. 

Подобни изключителни творби не могат да се видят често и аз, както и много варненци, сме чувствали липсата на такъв вид изкуство в годините. Иска ми се да виждаме все повече произведения на забележителни автори не само от българската, но и от световната културна сцена, подчерта кметът. 

Той сподели още, че организацията на подобна експозиция отнема време и усилия, но всички, включително и той, са работили с удоволствие и вдъхновение за реализацията на събитието. Днешната изложба е заявка, че във Варна освен българско, ще има и световно културно присъствие, подчерта Коцев. 

Изложбата за графично изкуство "Модернистите на XX век“ може да бъде видяна във Варна в периода от 27 юни до 27 юли в Градската художествена галерия, в дните от вторник до неделя от 10:00 ч. до 18:00 ч. Организатор на събитието е галерия "Vivacom Art Hall Oborishte 5“. В морската столица изложбата се провежда под патронажа и личната инициатива на кмета Благомир Коцев. В Градската художествена галерия са графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал, Хуан Миро, Анри Матис и Фернан Леже. За първи път от своето създаване галерия "Vivacom Art Hall Oborishte 5" представя своята емблематична изложба от частната си колекция "Модернистите на XX век“ извън българската столица.

В частната колекция намират място над 70 произведения на световните имена, всяко от което има богата история и произход. Много от творбите, включени в изложбата, са част от постоянните колекции на световни музеи и галерии. Някои от картините идват от престижното Ателие "Мурло“ в Ню Йорк, което е работело с най-прочутите творци през последния век. То е и най-големият в света издател на оригинално графично изкуство. В рамките на изложбата в морската столица ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни.