Областна дирекция на МВР- Благоевград отбеляза своя професионален празник, предаде репортер на "Фокус". В знак на почит към загиналите служители, работещите в структурите на МВР, цветя бяха поднесени пред паметната плоча в двора на Областната дирекция, на която пише:

"Нищо не е забравено. Никой не е забравен! - на загиналите при изпълнение на служебния дълг.“

Отец Андон Шавулев от храм "Въведение Богородично“ – Благоевград отслужи молебен за здравето на пазителите на реда. 

На събитието присъстваха представители на различни институции и организации, сред които директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Даниел Димитров, областният управител на Благоевград Георги Динев, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, представители на Община Благоевград.

Пред журналисти директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Даниел Димитров каза, че работата на българската полиция е да противодейства на престъпността и да опазва обществения ред.

"Аз мисля, че мога да говоря за ОД на МВР – Благоевград, където работят много достойни хора, които си изпълняват задълженията“, допълни той.

Припомняме, че на 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. Празникът не се празнува през периода 1945-1992 г. и по предложение на Националния полицейски синдикат през 1992 г. започва отново да се обелязва. От същата година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.