Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград и по-конкретно родилното отделение, детското отделение и неонатологията, получиха голямо и изключително важно дарение от инициативата "Капачки за бъдеще“, в рамките на чиято пролетна кампания в Благоевград бяха събрани пет тона, предаде репортер на "Фокус“.

Лазар Радков от инициативата "Капачки за бъдеще“ днес пристигна в Благоевград, за да се включи лично в предаването на дарението, като пред журналисти обясни, че на благоевградската болница ще бъдат дарени специализиран монитор за жизнени показатели за родилно отделение и имперфузор за медикаментите за най-малките пациенти. За детско отделение има няколко броя инхалатори и апарат за жизнените показатели. Предстои да бъде осигурено специализирано родилно легло за отделението.

Той добави, че преди да направят дарението, са се свързали с болницата, за да разберат от какво се нуждае местната болница, за да може дарението, което се прави, да осигури най-необходимото.

"Радвам се, че можем да помогнем на поредната болница и това е тази в Благоевград. Благодаря на клуба и всички хора, които допринасят за каузата, с дарения, с доброволчески труд“, каза още той и добави, че следващата спирка на "Капачки за бъдеще“ е болницата в Гоце Делчев.

Там ще бъде дарен транспортен респиратор, за да транспортират бебетата, които имат нужда да бъдат извозени до София и трябва да са на асистирано дишане, както и от един рубинометър.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров от своя страна заяви, че това дарение, което се случва е за първи път в МБАЛ-Благоевград, откакто доброволческото им движение съществува.

"Мисля, че дарението ще има няколко ефекта, защото ще увеличи амбицията на жителите на областта да се включат в това благородно движение. Дарението пък е вид отплата за тяхната висока гражданска позиция, за която аз съм много благодарен. Днес в болницата влиза апаратура от ново поколение, а за мен медицината на 21 век е високотехнологична. Така, както високите технологии станаха част от нашия живот, в ежедневието ни, така високите технологии превърнаха медицината в точна наука, която може да сведе грешките до минимум. Днес, това което получаваме, ще ни даде възможност да повишим качеството на лечението на нашето бъдеще – най-ранимата и важна част от обществото ни – децата“, прибави той, изказвайки благодарности към доброволците и създаделите на инициативата.

Д-р Димитров изрази надежда, че това няма да е последната такава акция, защото МБАЛ-Благоевград действително се нуждае от много неща, за да изпълнява функцията си на най-голямото лечебно учреждение, което обслужва не само общината, но и областта.

"За отделенията, в които се отглежда, съхранява и лекува детското тяло, са необходими винаги кувьози, перфузори и монитори. В момента с това дарение, отделението става добре обслужвано, за да обслужва новородените“, допълни д-р Димитров.

Гергана Павлевичина, която е доброволец от клуб "За бъдеще“ каза, че е много радостна, щастлива и развълнувана от случващото се днес.

"Аз провеждам лекции с учениците в училищата, за да ги информираме какво се случва с капачките, защо е добре да ги рециклираме. В една от последните кампания апелирахме именно, че ще бъде подпомогната благоевградската болница и виждаме, че имаше много желание от хората. Сега сме убедени, че ще е още по-голямо. Със сигурност ще направим и страната ни по-чисто място“, обясни тя.

Дарената апаратура беше инсталирана още тази сутрин.