На днешния 22 септември десетки благоевградчани взеха участие в събитията, организирани от Община Благоевград по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на "Фокус“.

Празничната програма започна в 11:00 часа на площад "Георги Измирлиев – Македончето“, пред зала "22 септември“, където е разположена и паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тържествената церемония започна с изпълнението на химна на Република България от Биг Бенд – Благоевград. В знак на почит цветя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България положиха кметът на Благоевград Методи Байкушев, зам.-областният управител Христо Ангелов, заместник-председателят на Общинския съвет – Благоевград Георги Корчев, общински съветници, представители на 3-то бригадно командване, духовенството, културни институции, адвокатската колегия, учебни заведения, политически партии, общественици и граждани. По време на церемонията бяха припомнени важни исторически факти за делото на нашите предци.

В своето слово пред присъстващите заместник-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев отбеляза, че 22 септември 1908 година е денят, в който нашите предци осъществяват вековната мечта на народа ни за свобода, достойнство и самоуправление.

"Дълги години след Освобождението България беше зависима, ограничена, прикована към желанията на външни сили, но на този ден в старата столица Велико Търново един горд народ повдигна глас и провъзгласи на света: "Ние сме независими, ние ще решаваме съдбата си“, заяви Станислав Кимчев.

Официалното честване на празника продължи с историческата възстановка "Зов за свобода", посветена на Горноджумайското въстание от 1902 година. Представители на регионалните клонове на Национално дружество "Традиция" от цялата страна и доброволци, облечени в автентични костюми, пресъздадоха бойните действия от есента на 1902 година, когато българите от Пиринска Македония заявяват пред света, че повече няма да търпят чуждия гнет.

Директорът на Регионалния исторически музей – Благоевград, д-р Кирил Алексиев, отбеляза, че за осма поредна година в областния център се организира възстановка, посветена на събитие, свързано с българската история и Пиринския край.

"Тази година решихме да се върнем към една от първите ни възстановки, посветена на Горноджумайското въстание. Решихме с Община Благоевград да направим възстановката на днешната дата, за да можем да почетем празника по достойнство. Над 120 души участват във възстановката. Те са от цялата страна. С доста ентусиазъм дойдоха хора, най-далечните от които са от Русе, Варна и Панагюрище. Това е доста мащабна възстановка“, допълни той.

Д-р Алексиев изрази съжаление, че в днешно време все по-трудно се намират обединени българи.

"Силно се надявам, че с нашите скромни усилия ще успеем да вдъхнем кураж на нашите сънародници и по този начин ще повдигнем българския дух. Много ми е тъжно, когато подобни значими дати се отбелязват като поредния почивен ден. Затова днес сме тук и се опитваме да покажем по-различен ъгъл на българската история“, добави директорът на Регионалния исторически музей – Благоевград.

Стотици благоевградчани имаха възможност да чуят гърмежите на пушките и да усетят атмосферата и несломимия дух на въстаниците, загинали в името на свободата.

"Нека не забравяме, че стъпваме по кръвта на нашите предци, които отдадоха живота си, за да бъдем свободни и независими. Имаме прекрасна страна, "земен рай“, както пеем в химна, и наша е отговорността да я пазим и да възпитаваме децата си да бъдат свободни, знаещи и можещи. Да живее България!“, заяви кметът Методи Байкушев в своето приветствие.

Организатори на "Зов за свобода“ са НД "Традиция" – РК "Георги Измирлиев – Македончето" – Благоевград, с подкрепата на Община Благоевград и Регионалния исторически музей – Благоевград.