С богата тържествена програма в Благоевград ще бъдат отбелязани 112 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Честванията ще започнат в 10.00 часа на 5 октомври с панихида за загиналите и полагане на цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм "Въведение Богородично“ в кв. "Вароша“. 

Непосредствено след това, в 11.15 часа, ще бъдат положени цветя пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония, Ичко Бойчев. Програмата ще продължи на пл. "Македония“, където в 11.30 часа ще бъде издигнато националното знаме на Р България и ще склоним глава пред паметника на Гоце Делчев. 

В 12.00 часа същият ден ще се състои и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение "Майка България“, намиращ се на площад "Мите Марков“ (при Младежки дом). 

Първата част на тържествената програма по повод 5 октомври ще завърши с Панорама на изкуствата, която започва в 12.30 часа на подплощадното пространство на пл. "Г. Измирлиев“.

В късния следобед на съботния ден, от 17.30 часа, в зала "22 септември“ ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград.

Финалният щрих на празничния ден ще бъде поставен със специално подготвена селекция от изпълнения на емблемата на Благоевград Ансамбъл "Пирин‘ и легендарната българска рок група "Тангра“, които ще поздравят жителите и гостите на града на площад "Македония“. Концертът започва в 19.30 часа. 

На 5 октомври 1912 година става факт Второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.