С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 149 години от обесването на националния герой, идеолог и организатор на българската национална революция Васил Иванов Кунчев, съобщиха от Общината.

Церемонията ще се състои от 10.30 часа днес пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се на едноименния площад в областния център.

В памет на Дякона ще се проведе и среща разговор, организирана от Регионална библиотека "Димитър Талев“. Инициативата е под надслов "В памет на Апостола“ и е предвидена за 17 февруари от 13.30 часа в зала "Изкуство“. Участници в нея ще бъдат представители на библиотеката и възпитаници от ПГТЛП "Гоце Делчев" – Благоевград.

Библиотекари от отдел "Читални“ ще представят презентация за живота и делото на Левски, а учениците ще разкажат какво знаят на Апостола на свободата.

На следващия ден от 10.30 ч. в "Детски отдел“ на РБ "Димитър Талев“ ще се проведе и рецитал под надслов "Апостолът на свободата“. В него ще вземат участие децата от 3 "А“ клас при II ОУ "Димитър Благоев", с ръководител г-жа Георгиева.

В рамките на инициативата учениците ще научат интересни факти за живота и делото на Васил Иванов Кунчев. Предвиден е и рецитал на патриотични стихотворения, посветени на Апостола на свободата.