Бизнесът в Кюстендил има и предлага свободни работни места за украински граждани. Това стана ясно по време на провелата се среща между областния управител на Кюстендил Катя Димитрова и представители на бизнеса в региона, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Срещата се състоя по покана на областният управител, във връзка с готовността на областта за приемане на бежанци от Украйна.

На нея присъстваха председателят на Регионалната структура на Българска стопанска камара Леонид Хаздай, Тошо Мухтанов – от името на Асоциация на индустриалния капитал в България, Ангелина Влашка – зам.-председател на Сдружението по туризъм, зам.-областният управител Любомир Терзийски и главният секретар на Областна администрация-Кюстендил Гергана Михайлова.

По време на срещата стана ясно, че има търсене на работна ръка в различните браншове в Кюстендилска област. Пред областния управител Катя Димитрова работодателите изразиха надежда, че сред нуждаещите се от убежище в България ще има и квалифицирана работна ръка. Сдружението по туризъм поема ангажимент за осигуряване на около 30 работни места – помощен персонал. Необходимост от кадри има в кюстендилския завод "Торготерм", където към момента работят около 340 души. Готовност за съдействие при осигуряване на работа декларира и председателят на Регионалната структура на Българска стопанса камара Леонид Хаздай, без да посочва конкретен брой.

Венцеслав ИЛЧЕВ