Сагата с имота на Мирослав Димитров, намиращ се в т. нар. Причкапови ливади на площад "Георги Измирлиев“ в Благоевград попадна във фокуса на днешната редовна пресконференция на председателя на Общински съвет Радослав Тасков, предаде репортер на "Фокус“.

Коментарът на председателя Тасков бе във връзка със зададен въпрос към него, касаещ разследване на Комисията за противодействие на корупцията, относно гласуване от негова страна за имот, намиращ в съществуваща сграда в района на Причкаповите ливади.

От думите на председателя на Общински съвет – Благоевград стана ясно, че разследването на Комисията е продължило няколко месеца, като становището ѝ е, че Радослав Тасков не е гласувал в условията на конфликт на интереси.

Той обърна внимание на това, че всъщност сигнала срещу него е подаден от Мирослав Иванов, който постоянно твърди, че Община Благоевград и "Тасков“ му пречат да строи в собствения си имот от 381 кв. м., разположен на Причкапови ливади, в съседство с друга сграда.

"В различни публикации г-н Иванов твърди, че е жертва и че Общински съвет му пречи да строи, но фактите са други. На 31 май 2023 година отказахме да подкрепим внесено предложение от г-н Иванов – да се завиши кинтът на застрояване и да се увеличи плътността. Предложението за отклонение от правилата, определени с Наредба №7, визираше одобрение на кинт от 3,16 до 4,19 и на плътност от 74,3% на 98%", обясни Тасков.

Председателят на местния парламент заяви, че ако Общински съвет беше приел предложението и беше позволил тези отклонения, г-н Иванов, който в момента може да построи 1 194 кв. м., щеше да може да построи 1 667 кв. м.

"Тоест, говорим за увеличение от около 500 кв. м. Но не това е най-важното. Най-важното е в следващото искане – да променим застрояването на парцела – по план то е 80 % с 20 % озеленяване. С предложението, което се искаше от нас, имотът щеше да се застрои на 98 %, тоест в момента ако той започне да строи, в ЦГЧ ще останат около 80 кв. м. зелена площ и спрямо одобрената линия на застрояване – това са трите дървета, в посока 6 метра навътре, зелената площ до стълбичките. Ако бяхме дали "Зелена светлина“ това щеше да е до плочките на площад "Георги Измирлиев“, уточни Радослав Тасков.

Той коментира, че с решението си миналата година Общински съвет – Благоевград е защитил обществения интерес. Тасков каза, че ако местните парламентаристи са били одобрили исканията на Мирослав Иванов, то днес медиите щяха да го питат: "Кой и защо позволи да се строи на плочките в централната градска част на Благоевград“.

Председателят на местния парламент каза още, че и сега би гласувал "Против“ подобни предложение и позицията му няма да се промени. Според него ако се позволи на един подобно отклонение, то на следващ етап и други собственици биха поискали почти 100 % застрояване, което ще окаже сериозно влияние върху облика на Благоевград.

Тасков каза още, че преди около 10 години е взето подобно решение от Общински съвет – Благоевград за имот срещу 3-то основно училище в Благоевград. От призмата на времето председателят си дава сметка, че взетото решение е било грешно и точно поради тази причина не би допуснал да продължат да се случват подобни недоразумения – да се строи за сметка на зелените площи на Благоевград.

Припомняме, че темата, свързана с въпросния имот на Мирослав Иванов беше във фокуса на внимание преди малко повече от година. Тогава, в навечерието на разглеждането на внесените предложения от Иванов, същият превърна имота си в градина с картофи. Самият имот стана най-новата "атракция“ на Благоевград, тъй като теренът се намира точно срещу сградата на Община Благоевград.

Не закъсня и реакция от страна на Община Благоевград, от която стана ясно, че заграденият с ленти терен на тревна площ при пл. "Георги Измирлиев“ е имот частна собственост. За същия няма одобрени инвестиционни проекти, няма и издадено разрешение за строеж. Към момента от страна на Община Благоевград не са установени нарушения, тъй като поставянето на ограничителни ленти, определящи границите на имота, само по себе си не представлява строителна дейност.