Бившият областен управител на София Веселин Пенев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева за неимуществените вреди от незаконните обвинения срещу него във връзка с казуса с т.нар. "Царски конюшни“.

Разследването срещу него започна през есента на 2016 г., когато делото беше внесено в закрития вече спецсъд през 2019 г., като Пенев беше оправдан на две инстанции през 2021 г., след което държавното обвинение не протестира присъдата и тя влезе в сила, пише "Лекс". 

Преди две години той заведе иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Пенев претендира 380 000 лв. вреди само от незаконните обвинения, още над 126 000 лв. пропуснати ползи от неполучени заплати след напускането на областната управа и 350 000 лв. от нереализиран бизнес проект.

В исковата си молба той описва стреса, здравословните проблеми, страха и унижението от воденото срещу него дело, което беше и масово отразявано от медиите заради скандала около бившите конюшни тогава.

Пенев беше подсъдим за неизгодна сделка заради имот от близо 7,5 дка от т.нар. "Царски конюшни“, който е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лв. да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

Специализираните съдилища обаче на две инстанции решиха, че са били спазени всички законови изисквания, а сделката е била и икономически изгодна. В решенията се казваше, че Пенев е спазил процедурата с назначаване на комисия за избор на оценител чрез жребий. След това комисията проверила оценките и ги приела, работна група от юристи разгледала всички документи и решила за сделката, като всяко действие и акт на Пенев било предхождано от становище на назначен контрольор.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.