Трябва да има Войнишкия паметник пред НДК и доброто място е точно там, където някога е бил. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Дончо Барбалов,  бивш заместник-кмет по финансите и здравеопазването и транспорта в Столична община, а сега част от управителния съвет на държавния Фонд за гарантиране на банките.

"Аз като дете, за съжаление съм на повечко години, си го спомням този паметник с носталгия. Така че мисля, че е добре той да бъде там. Сега точно как да изглежда възстановеният паметник, не мога да преценя. За това си има експерти, историци, архитекти, които могат да намерят най-добрият начин, по който този исторически паметник да се впише в съвременния свят и да ни напомни за това, което е било. Защото в крайна сметка, ние трябва да си спомняме миналото, като гледаме естествено напред и в бъдещето", обърна внимание Барбалов.

По думите му както въпросът с паметника за Първи и Шести полк, така и въпросът за реорганизацията на движението, са резултат от една обща слабост в подхода: "Имаме в България една такава поговорка “Три пъти мери, веднъж режи", тук някак си три пъти режем, веднъж мерим, така че би било добре малко повече подготовка, малко повече диалогичност, преди да се вземе някакво решение, защото общината е много важна за хората, които живеят в нея и всяко решение има своите последствия за живеещите. И е хубаво да бъде добре обсъдено, да бъде максимално прието от повече хора, преди да бъде осъществено на практика. И в двата случая виждаме, че малко прибързано се действа и после се опитват да се взимат корективни действия, но се надявам след време този подход да бъде променен", коментира Дончо Барбалов.