Бивш шофьор от градския транспорт в Стара Загора сигнализира за лоши условия на труд и ниски заплати, предаде репротер на "Фокус“. Той се свърза с нас и пожела анононимност, но разказа, че повечето шофьори, които в момента карат автобуси и тролейбуси от обществения транспорт, са пенсионери и взимат много ниски заплати. По думите му именно лошото заплащане не привлича млади хора, които да заемат тази позиция, а възрастта на останалите му колеги предразполага към болести и по-бавни реакции, което би било опасно за пътниците.

"Заплатите в градския транспорт, откакто стана общинска фирма, са ниски. Може би не са повече от 1000 лева. Тези, които изкарват повече работят много извънредни часове, което не е позволено. 50% от тях, ако не и повече, са пенсионери, а това е много опасно. Много от хората имат високо кръвно или кръвна захар без да подозират. Трябва да се обърне внимание на това, да се вдигнат заплатите, за да дойдат млади хора. Аз, например, много късно разбрах, че имам захарен диабет и съм карал така доста време, на моменти ми се е завивал свят, но е много опасно, защото носиш отговорност за пътниците. Колегите ми споделят, че кметът знае за този проблем, но е казал, че щом няма млади хора, нека се назначават пенсионери щом искат да работят. Надявам се общината да отдели средства и да бъдат назначени млади хора. Шофьорската професия е много отговорна, но е с едни от най-ниските заплати", каза мъжът.

Потърсихме и позицията на Община Стара Загора, които уточниха, че е започнала проверка по случая, но към този момент няма официален отговор от тях.

Рени АТАНАСОВА