Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян, се включи в Европейска седмица на програмирането #EUCodeWeek, която тази година се провежда от 14 до 27 октомври.

Информационният специалист инж. Галина Жукова представи пред третокласници от  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" образователния графичен език за програмиране Snap и възможността му за работа с роботчето Finch. Децата бяха впечатлени от възможността за пръв път да програмират и с ентусиазъм се включиха в предизвикателството да задвижат малките роботчета. Освен движение напред и назад, те успяха да "програмират" машината да се върти в кръг, да мига в различни цветове и даже да танцува, съобщиха от библиотеката.

Европейската седмица на програмирането е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Водени от своята учителка г-жа Ружинова, третокласниците посетиха и Детски отдел, където им бе изнесен библиотечен урок. След него регистрираните малки читатели си взеха книжки за домашен прочит.