Библиотеката в Кюстендил ще представи постерната изложба "Служба Богу и народу". Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил София Пейчева, директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил. Изложбата е посветена на архимандрит Зиновий Поппетров и ще бъде открита на 24 март от 10.00 часа в храм "Св. вмчк Димитър Солунски" при Архиерейското наместничество.

Изложбата се организира с подкрепата на Българска православна църква - Българска патриаршия, Софийска света митрополия, Архиерейско наместничество - Кюстендил и Община Кюстендил.

Един от изтъкнатите, но малко познати просветни дейци в Пернишко, е архимандрит Зиновий Поппетров. Той е роден в село Враня стена, Земенско, свещеническо семейство с името Захарий. След завършване на семинарията, през 1872 г. Зиновий поп Петров е назначен за учител в Радомир. Там създава Революционен комитет. След Освобождението отец Зиновий разгръща широка учителска и просветителска дейност. Работи като училищен инспектор в Софийски, Трънски и Кюстендилски учебен окръг. Провежда временни педагогически курсове за учители от Трънско, Царибродско, Брезнишко и Радомирско. Преподава в създаденото през 1883 г. богословско училище в Самоков и в Кюстендилското педагогическо държавно училище.

Превежда литература с богословско съдържание, автор е на учебници по вероучение, на книгата "Природа и разум". Награден е с орден пета степен за гражданска заслуга за "многогодишна учителска деятелност".

Венцеслав ИЛЧЕВ