Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил започна нова инициатива за деца и ученици от 3 до 12-годишна възраст. Това съобщи в интервю за "Фокус“ директорът на културния институт София Пейчева. Заниманията са обединени под името "Играй, учи, твори в Библиотеката“.

"В учебно време се настройваме към това, да бъдем една надграждаща образованието институция. Да бъдем в помощ на обучението и учебният процес във всички категории учебни заведения“, каза София Пейчева. Заниманията се провеждат в "Детски отдел“. Включените събития са в няколко посоки. Екипът на библиотеката предлага множество дейности. Първата от тях е екскурзия в библиотеката - запознаване с дейността на институцията и работата на библиотекарите. В детския отдел на културния институт може да се провежда и един учебен час, който включва презентации за български и чужди автори, съобразени с учебната програма на децата. Другата посока е "Математиката е забавна“. В този модул

се използва интерактивен под за решаване на задачи -събиране, изваждане, умножение, деление. Могат да се използват и Bее Bot – пчелички роботи. В отдела може да се организира "Празник на буквите“, раздаване на свидетелства, провеждане на урок сред книгите.

"Всичко това е абсолютно достъпно, безплатно. Предоставят се технически средства – озвучителна техника, мултимедия. Капацитетът на нашия "Детски отдел“ е 70 седящи места, но може да приемем и по-големи групи, стига това предварително да бъде заявено“, допълни София Пейчева. Тя посочи, че нейните колеги може да направят обучението на децата още по-забавно и интересно.