В Кюстендил се организира среща-разговор с писателката Катя Зографова, съобщиха за "Фокус“ от културния институт. Събитието е на тема "Будителките“ и ще се проведе от 17.30 часа в залата на Възрожденското училище. Инициативата е посветена на Деня на народните будители.

Катя Зографова автор на няколко книги. Тя е писател, литературовед, историк на българската литература. Родена е на 11 май 1957 година в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. От 1989 година работи в Националния литературен музей в София, а от 2010 до 2016 година е негов директор .

Години наред е директор на къща музей "Никола Вапцаров“. Има над 600 публикации в печатните медии. Съставител и участник в над 40 научноизследователски сборници, консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница "Цар Освободител“, литературните места на София. Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век.