Библиотеката при НЧ "Съвременник-1986" в "Тракия" набира дарения от книги, предава Plovdiv24.bg.

Творбите трябва да са издадени след 2014 г., като идеята е фондът да се попълни с такива книги, които самите дарители биха прочели, обясни секретарят на читалището Вера Аврионова-Станджикова.

"Ние сме читалищна библиотека и предлагаме предимно художествена литература. Имаме класика, но бихме желали да предложим на читателите си и по-съвременни издания. Стараем се да закупуваме такива, но сме убедени, че с помощта на гражданите ще осъвременим значително фонда си" - коментира секретарят.

Библиотеката има 11 700 тома книги, основно художествена литература. Дарението може да съдържа и български, и чуждестранни автори, като единственото условие е творбите да са запазени. 

"Дори да имаме някое заглавие, няма да го върнем, а ще го дарим на колеги от други читалища" - уверява Аврионова.

Библиотеката към тракийското читалище има 526 читатели. Те ползват фонда срещу едногодишна читателска карта. Гражданите могат да вземат 5 книги за 30 дни, след което имат възможност да удължат срока чрез презаписване. Напоследък обичайна тенденция е хората да си вземат четива за почивните събота и неделя. 

НЧ "Съвременник-1986" се намира в блок 140 до Хлебозавода в "Тракия". Библиотеката работи в понеделник от 10,30 до 12,30 и 14 до 19 ч., а от вторник до петък работното време е от 9,30 до 12,30 и 14-18 ч.