За повече средства за цялостната издръжка на Регионалната библиотека "Петко Р. Славейков“ във Велико Търново настояват служителите на културната институция. В това число те включват парите както за заплати, така и тези, които отиват за поддръжка на сградата. Това обясни директорът на търновската библиотека доц. Калина Иванова, предаде кореспондент на "Фокус".

Днес тя и нейни колеги излязоха на едночасов символичен протест. Те четоха разкази и стихотворения от български класици, с което поискаха да привлекат вниманието на управляващите.

"Няколко пъти сме представяли исканията си пред Министерство на културата и Парламентарната комисия по култура и медии. Искани са 50% увеличение на бюджета, искано е 1% от БВП на страната да бъде заделен за бюджета на културата, искани са допълнителни средства за издръжка“, казва доц. Иванова и допълва, че средствата не са повишавани от 2016-а година.

Днес младите библиотекари взимат основна заплата от 1000 лева, главните – от 1500 лева.

Единственото, което държавата е направила, е да задели още 10% за субсидираните бройки.

Синдикалистите подкрепят протеста, те дори са основни организатори.

Притеснението е, че професията "библиотекар“ ще изчезне в следващите години, тъй като младите нямат стимул да се захващат с нея заради ниските заплати.

"Мъчно ни е, защото трудът ни не е оценен достойно и като хора ние не можем да застанем с гордо вдигнати глави, а уменията, знанията и труда, които влагаме в работата си, са достойни и се равняват на това да образоваш човек, да му помогнеш, да го напътстваш“, казва Мартина Янкова, която е млад IT специалист в търновската библиотека.

В РНБ "Петко Р. Славейков“ работят 50 специалисти, а за общината бройката им достига 63-а души.