Привилегията да се обучават безплатно в единствения в България Пчеларски университет получават жители на Велико Търново и Свищов. Идеята бе подкрепена "с две ръце“ от хората от бранша, които алармират за сериозна липса на кадри, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата е на родна соларна компания, която ще плати обучението на желаещите. Организатори са създателите на платформата "Истински мед“. Програмата в Пчеларския университет вече изпрати три успешни випуска, а преди дни стартира прием и за нови студенти. Записването се осъществява през сайта на университета и всеки желаещ може да го направи в срок до 15 февруари.

Учебната програма на цялостния курс представлява хибридно 3-месечно обучение, което включва видеоуроци, онлайн срещи с лектори за въпроси и отговори и практически обучения в работещ пчелин.

"Този нов модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар. Чрез безсрочен достъп до всички лекции, гъвкава програма и практически обучения в реален пчелин това вече е възможно. Курсът е подходящ за хоби пчелари и хора, които искат да са близо до природата и пчелите“ , споделят инициаторите на проекта.

За курсистите, които се представят най-добре, ще има и специални награди – кошери с пчелни семейства.