От 15 юли до 15 август на територията на малките населени места ще се проведе кампания за безплатно извозване на отпадъци, генерирани от строителните дейности и ремонти в домовете, съобщиха от Общината.

Кампанията цели да облекчи жителите на селата, предоставяйки им възможността да се освободят от ненужните строителни материали без допълнителни разходи.

Призовават се гражданите да използват контейнерите по предназначение, като изхвърлят в тях само строителни отпадъци и не изхвърлят битови отпадъци, мебели, дрехи, алуминиева дограма, растителни отпадъци, клони и други.

Строителните отпадъци, които могат да бъдат изхвърлени в контейнерите, са бетон, тухли, керемиди, плочки, керамични изделия, дървесина, стъкло, почва, камъни, изолационни материали /които не съдържат азбест или опасни вещества/, строителни отпадъци на основата на гипс /които не съдържат опасни отпадъци/, смесени отпадъци от строителство и събаряне /които не съдържат живак и опасни вещества/.

Контейнерите, предназначени за тази инициатива, ще бъдат разположени в селата Басарбово, Ново село, Просена, Сандрово, Семерджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода, Ястребово, Долно Абланово и Бъзън.