Безплатни прегледи за възрастни хора организират в Търновско, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата, която стартира днес, е по нова здравна Програма за първични медицински прегледи за хора в слабо населени и отдалечени места в региона на Община Велико Търново. Първото посетено село беше Ветринци, където бяха прегледани десетки жители.

Екипите, които ще работят по програмата са два. Те са съставени от обучени здравни специалисти и социални асистенти, които посещават селата, в които по-рядко ходи лекар.

Медиците мерят кръвна захар; кръвно налягане, пулс и ЕКГ; извършват функционално измерване на дишането и сатурацията; мерят телесна температура и проверяват основните показатели на урината на пациентите.

"Осигурили сме нужните устройства за първична медицинска диагностика и профилактика на здравето. По график екипите ще посещават и останалите населени места от общината, където достъпът до здравни грижи е по-труден. Прегледите са напълно безплатни, а всеки човек ще си има и собствено електронно здравно досие. Ще развиваме и надграждаме тази програма и занапред, защото е профилактиката на здравето е особено важна за хората в малките и отдалечени населени места. Здравната услуга е основа и за телемедицина – вече работим по това и с МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, и с общинските болници. Надявам се телемедицината да бъде приоритет и на държавата“, каза кметът Даниел Панов.

До края на месеца екипите ще посетят селата Ялово, Въглевци, Плаково, Нацовци, Големаните, Шереметя, Вонеща вода, Райковци, Пушево, Балван, Малки чифлик.

Прегледите се случват след предварително записване, което се прави при кмета или кметския наместник.