Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за активно лечени на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман" във  Велико Търнов. Тя ще продължи от днес /16 септември/до 20 септември, включително, предаде кореспондент на “Фокус". Във всеки един от дните, в часовете между 9:00 и 12:00 часа, в лечебното заведение ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза. Пациентите ще попълват анкета и спрямо отговорите в нея, при нужда, ще бъдат насочвани към специалисти за консултации; прегледи и допълнителни изследвания.

РЗИ – Велико Търново организира информационни кампании "Здравна клиника“ за повишаване на обществената информираност по отношение на туберкулозата като: симптоми, начин на заразяване, рискови фактори, различните форми на заболяването, лечение, превенция, включващи:

Презентации по темите: туберкулоза, ХИВ/СПИН, хепатит В и С;

Консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН, сифилис, хепатит В и С, и диабет;

Функционално изследване на дишането (спирометрия) и измерване нивото на въглероден оксид в издишания въздух на пушачи;

Разпространение на здравно-образователни материали за превенция на заразните болести (хепатит, туберкулоза, СПИН и други).

Кампаниите ще се проведат на: 17 септември в Клуб на пенсионера във Велико Търново и на 19 септември на центъра в град Лясковец.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което засяга най-често дихателната система на човека, но може да порази и други органи и системи – централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други. Ранното откриване на заболяването и започването на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза. Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в Европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболяемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.