Безплатни прегледи за тревожност и/или депресия организират във Велико Търново. Консултациите ще се проведат в Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, предаде кореспондент на “Фокус". Консултациите, по традиция, ще води д-р Анета Мишева - доктор по медицинска психология и психотерапевт. Тя ще приема желаещи да се тестват на 10 октомври (четвъртък) от 10.00 часа в кабинет №8, ет. 1 в МЦ “Аркус Медикъл". Необходимо е предварително записване, което можете да направите на телефон: 0888/ 936 449.

Световният ден на психичното здраве се отбелязва за пръв път на 10 октомври 1992 година. Инициативата е на заместник генералния секретар на Световната федерация за психично здраве - Ричард Хънтър. През 2024-а мотото е "Време е да дадем приоритет на психичното здраве на работното място“.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Основната причина за поява им е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства.