Близо 1030 човека от 33 населени места във Великотърновска община ще имат възможност за безплатни прегледи и през 2024-а година. Всички те са включени в новата общинска здравна програма за първични медицински консултации, припомнят за "Фокус“ от местната администрация. Инициативата стартира преди три месеца и е специално насочена към хората от селата край старата столица.

"Два екипа от обучени здравни специалисти и социални асистенти разполагат с мобилни устройства и извършват първична медицинска диагностика и профилактика на здравето. Те измерват на място най-важните показатели: - кръвна захар; - кръвно налягане, пулс и ЕКГ;

- функционално измерване на дишането и сатурация; - телесна температура; - индикатори на урината. Прегледите са безплатни, всеки жител на съответното населено място може да се запише“, казват още от Общината.

Освен консултация, хората получават и собствено здравно досие. Здравната програма продължава както през декември, така и през новата година по график в населените места. Записването е в кметството или в съответния клуб на пенсионера и инвалида. Тези, които се затрудняват да се придвижват сами, лекарите посещават по домовете им.