Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане във връзка със Световния ден на сърцето. Това съобщиха от лечебното заведение. Консултациите ще се проведат на 27 септември (петък), от 08:00 до 12:00 часа в кабинет №219, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА в София. Пациентите, които желаят безплатен преглед, трябва да се запишат предварително на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от личния лекар.

"Действай със сърце“ е мотото, под което ще се проведе Световният ден на сърцето тази година. Денят се отбелязва на 29 септември в глобален мащаб, а целта е повишаване осведомеността за сърдечно-съдовото здраве.

Световният ден на сърцето през 2024 г. служи като напомняне, че здравето на сърцето е колективна отговорност. От индивидуалния избор на начин на живот до отделните политики, всеки има роля в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Като се обединим и повишим осведомеността, можем да намалим глобалното бреме на сърдечните заболявания и да осигурим по-здравословно бъдеще за бъдещите поколения, коментира полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология на ВМА.