Компостери за зелени и други биоотпадъци получават безвъзмездно жителите на Свищовска община, предаде кореспондент на "Фокус“. От местната администрация в крайдунавския град уточняват, че предоставят съдовете в изпълнение на Общинската програма за управление на отпадъците.

Заявления ще се приемат от 1 август до 1 септември. Всеки желаещ може да ги подаде в административната сграда в населеното място, в което живее – Община Свищов за града и кметствата за селата.

Проектът, чиято стойност е 143 493,60 лв., предвижда да бъдат раздадени 200 компостери от 740 литра и 600 от 1000 литра.

Общинското ръководство приканва гражданите да бъдат активни и да се възползват от възможността да получат за ползване, само срещу приемно-предавателен протокол, компостери за своите домакинства. С тях те ще подобрят качеството си на живот, намалявайки значително генерираните биоотпадъци, преобразувайки ги в биотор, който могат да използват обратно в своите стопанства.

Ползите от компостирането са:

· Подпомага отглеждането на здравословни био плодове и зеленчуци;

· Намалява градинските и домакински отпадъци;

· Отклонява материали от сметищата – остатъците от храна и боклука от двора представляват от 20 до 30 % от отпадъците на депото;

· Превръща отпадъците в много полезен материал и подобрител на почвата;

· Повишава способността на почвата да задържа водата;

· Подпомага изпълнението на Общинската програма за управление на отпадъците на община Свищов за периода 2021-2028 г.;

· Чрез компостирането се изпълняват целите, заложени в Европейското и Националното законодателство за ограничаване на количеството на депонираните биоразградими отпадъци, което ще доведе до значително намаляване на таксата за битови отпадъци и отчисленията на тон депониран отпадък;