Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН ще правят днес в градския басейн в Павликени. Кампанията, която се реализира от експерти от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, е част от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България, предаде кореспондент на "Фокус“.

Лятната АНТИСПИН кампания във Великотърновска област продължава до 12 август, а мотото е "Безопасна ваканция".

Тестовете в Павликени ще са напълно безплатни, както и всички останали прояви. Ще се правят между 10:00 и 13:00 часа днес.

"Целта на проявата е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се насочи вниманието на обществото към проблема СПИН; да се обърне внимание на рисковото за здравето поведение; да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и СПИ,  и  не на последно място да се мотивират хората към отговорност за собственото си здраве“, обясняват от РЗИ.

На 8 август /четвъртък/ здравните специалисти ще правят тестове при басейна на Парк хотел "Асеневци“ - от 9:00 до 12:00 часа. На следващия 9 август /петък/ експертите ще са в село Родина, община Златарица от 9:00 до 10:00 часа и в залата на Община Златарица от 10:30 до 13:00 часа.

В програмата, освен безплатни изследвания, са предвидени интерактивни игри с преминаващи граждани и разпространение на информационни материали в посочените общини.

От РЗИ припомнят, че Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН /КАБКИС/ в институцията работи в понеделник и сряда от 9:00 до 12:30 часа и от 13:00 до 15:00 часа.