Проект за осигуряване на безплатна храна за деца от уязвими групи стартира в Свищов. Дейностите се реализират благодарение на партньорство между Общината и Агенция за социално подпомагане, а финансирането е осигурено по Програмата за храни и основно материално подпомагане на ЕС, предаде кореспондент на "Фокус“.

Дейностите ще обхванат малчугани на възраст от 10 месеца до 3 години, които ще получават всекидневно здравословна и пълноценна храна. За техните близки и семейства ще има и съпътстваща подкрепа за социално приобщаване и преодоляване на последиците от бедността.

Основните целеви групи са: семейства без или с ниски доходи; самотни родители /осиновители/ с ниски доходи; приемни семейства и семейства на роднини и близки, при които има настанени деца; деца с увреждания. В обхвата на подпомагането попадат още семейства, при които е установен риск от изоставяне на децата; майки, жертви на насилие; потребители на социални услуги.

"Нуждаещите се лица ще бъдат идентифицирани от Дирекция за социално подпомагане - Свищов, въз основа на данните за подпомаганите лица и семейства, данните от отделите "Закрила на детето“, от доставчици на социални услуги на местно ниво и от други източници. За всеки конкретен случай ще се извършва индивидуална преценка, като освен доходният тест ще се оценява и нивото на материално лишение на семейството и необходимостта от този вид подкрепа“, обясняват още от Свищовска община.

Помощта ще идва под формата на ваучери за детска кухня.

Желаещите да се включат в проекта трябва да посетят Дирекцията за социално подпомагане в Свищов.