"Отсечката на смъртта“ - така са известни сред търновци т.нар. Присовски завои, през които преминава целия международен трафик, насочил се към Прохода на Републиката от северната му страна. Именно опасният път беше и тема на предаването "Цветовете на България“ на "Фокус“ днес. Участъкът, който е образуван от поредица от няколко много остри завои, на които няма видимост, създава проблеми от поне 15 години. Катастрофите там са ежедневие, а от ОД на МВР отчитат, че за 10 години регистрираните инциденти са над 180. Жертвите са десетки.

Шофьори и институции са единодушни, че ремонтът там трябва да се случи незабавно. Водачите призовават отсечката да бъде "изправена“, а от Община Велико Търново казват, че са водили стотици разговори с държавата за реконструкция в проблемния участък, който е част от път Русе – Велико Търново – Свиленград.

"Още в началото на 2021-а година за Присовските завои вече имаше готовност за техническо проектиране. Две години бяха загубени заради политическата криза, но днес вече има избран идеен проект и трасе на нова пътна естакада. Проведени са геоложки проучвания с изработен ПУП и парцеларен план, проектът се съгласува с "Басейнова дирекция“ и останалите държавни институции и се надяваме МРРБ и АПИ да преминат по-скоро към възлагане на техническо проектиране и строителство“, обясни зам.-кметът на Търновска община проф. Георги Камарашев.

От Областна администрация се ангажираха и със срок, който е в обозримо бъдеще.

"Подготвя се трасе, което ще премости целия трафик. Този, който е международния трафик няма да преминава по сегашното трасе, а под вид на естакада ще премоства целите Присовски завои. Надяваме се, че до няколко месеца ще имаме оценката за въздействие, след което ще започнат реалните проектни и строителни работи“, обясни областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков.

В момента експерти от РИОСВ – Велико Търново подготвят такава ОВОС. Когато тя е готова, се очаква да се премине и към реални дейности.

Луиза Транчева