Единствената добричка експедиция, работеща в територията на важен в научно отношение и изключително перспективен за социализация археологически обект, няма да получи подкрепата на българската държава. Става дума за Антична Кария, разположена под фар Шабла. Това заяви за "Фокус" д-р Боян Тотев, научен ръководител на археологическа експедиция Карон Лимен/Кария/Карея и специалист от Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич. "Въпреки това, имаме уверенията на унгарските партньори, че те ще работят със свои средства. Колкото до българската част от екипа, то ние имаме официално позволение за проучването и въпреки че нямаме пари, аз се надявам да покажем, че да си археолог е призвание", каза още д-р Тотев.

От самото му начало археологическото проучване на крепостта Кария се осъществява от музея в Добрич, с подкрепата на Община Шабла. Първите  проучватели са археолозите Р. Бошнаков и Ив. Василчин. Основните елементи на укрепителната система на късноантичната Кария са реконструирани от проф. С. Торбатов, който провежда две експедиции в района. След двадесет годишно прекъсване, експедициите на РИМ-Добрич са възстановени през 2016 г. И до днес те се провеждат под ръководството на д-р Боян Тотев. От 2017 г. археологическите проучвания се финансират от Министерство на културата. 

Преди две години на доброволен принцип в археологическите разкопки участва екип от археологическия департамент на най-стария унгарски университет "Етвьош Лоранд". Впоследствие е създаден съвместен пплан за археологически изследвания и е сключен договор за международно сътрудничество между РИМ - Добрич и университета в Будапеща. Миналата година е осъществена първата международна експедиция Карон лимен/Кария/Карея. В нея участват специалисти от университета в Будапеща, РИМ - Добрич, РИМ-Русе и РИМ-Пловдив. Резултатите от проучванията са публикувани в обширна студия на английски език, която представя археологическия комплекс пред международната научна общност. 

През тази година резултатите от проучванията на Кария бяха представени на  международна конференция под надслов "Водата разделя, водата свързва“.  Домакин на събитието беше университетът "Етвьош Лоранд“ в Будапеща.  Участваха изявени учени археолози, нумизмати и сфрагисти (специалисти, изучаващи печатите) от Дунавския регион (Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватско, Словакия, Чехия, Австрия и България). Всички доклади ще бъдат публикувани в печатно и електронно издание. РИМ - Добрич беше представен от археолога д-р Боян Тотев. На форума е обсъдена възможността за реализиране в Шабла на втори етап на конференцията с разширен формат и под надслов "Морето разделя, морето свързва“.

По думите на специалиста, към настоящия момент перспективите за развитие на проекта са поставени под въпрос от неочакваното отпадане на Кария от одобрените за държавно финансиране археологически обекти. За гражданите, които не познават археологическата география на региона, д-р Тотев поясни, че в момента на територията на РИМ – Добрич, държавно финансиране получават няколко експедиции (в тях работят екипи на НАИМ БАН-София, Софийски университет и НИМ-София), "като с почти всички от тях ние поддържаме прекрасни отношения".

"За съжаление РИМ - Добрич няма голям опит в реално научно сътрудничество с международни институции и организации, за това ние трябва да наваксваме и да се учим в движение. Аз няма да се спирам на техническите въпроси, в които ние сме много назад, и няма да засягам организационните такива, където положението е приблизително същото. Искам да спомена две неща, които можем да научим като начало - отдаденост и позитивизъм", коментира д-р Тотев, визирайки унгарските партньори по проекта.

Той допълни, че археологическите проучвания в Унгария се финансират достатъчно добре, но експедицията Карон Лимен/Кария/Карея все още няма финансиране от унгарска страна и членовете все още участват на доброволен принцип. "Ние подписахме договора късно, а също до тази година нямахме санкция от Министерството на културата, която да потвърждава официално участието на унгарския екип в ръководния състав на проучването. През тази година ние изпратихме искане за разрешение на проучване от името на международен археологически екип. То бе официално одобрено преди по-малко от месец. Така от следващата година експедицията ще може да се води като официална студентска практика на унгарците и най-вероятно ще получи финансиране от университета "Етвьош Лоранд".

Жулиета НИКОЛОВА