Археологическите разкопки в античен град Хераклея Синтика, разположен в местността Рупите, в община Петрич, продължават да изненадват с нови находки, предаде репортер на "Фокус".

Последното значимо откритие е статуя в пълен размер, но без глава и с липсваща дясна ръка, открита днес. 

Въпреки че статуята не е напълно запазена, тя представлява важен артефакт, който допринася за разбирането на културно-историческото наследство на региона.

Статуята е добре запазена с изключение на липсващата глава и дясната ръка. 

Според ръководителя на разкопките, проф. д-р Людмил Вагалински, тези части вероятно са отчупени при земетресение, случило се в края на IV век сл. Хр. То е причинило сериозни разрушения в Хераклея Синтика, а липсващите фрагменти от статуята вероятно са били затрупани в каналите или унищожени.

Възможно е тези разрушения да са резултат не само от природни бедствия, но и от по-късно натрупаните рушевини, създадени от местното население след труса. Проф. Вагалински отбелязва, че шансът да бъде намерена липсващата глава е малък. 

Въпреки това, разкопките продължават с надежда за нови открития в Големия канал, където бяха намерени двете статуи.

Каналът, който е бил основен инфраструктурен елемент на града, сега е обект на специално внимание, тъй като неговите стени са изложени на сериозна ерозия, предизвикана от влагата и насипите, натрупани през вековете.

Междувременно от Министерството на културата съобщиха, че на 16 септември 2024 г. със заповед на министъра на културата Найден Тодоров се проведе Комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство за приемане на етап от проведените археологически проучвания на обект "Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи-форум, в м. Рупите, с. Рупите, община Петрич“. 

Комисията установи, че археологическа структура – античен канал, в който по-рано тази година беше открита статуя в пълен размер, е изложена на риск и разпореди максималното ѝ допроучване в рамките на този археологическия сезон, както и надлежното ѝ укрепване и обезопасяване.