Исторически музей - Белоградчик бе домакин на тридневна Национална научна конференция "От ръка на ръка. Обменът от миналото до днес", предаде репортер на "Фокус“. Тя се организира в партньорство с Центъра за етнология и културна антропология към ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" и Историческия музей -Белоградчик, съобщиха от кметството в Белоградчик.

Двадесет изявени български учени в областта на етнологията, археологията и културната антропология, изнесоха своите доклади, разделени в четири  панела. Българските учени, представители на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей (ИЕФЕМ)- БАН, Института по балканистика и Център по тракология – БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски“, ВТУ "Св.св. Кирил и Методий“, Регионалните музей във Видин и Бургас участваха активно в проведените след докладите дискусии.  По време на  дискусиите бяха дискутирани основно ролята на размяната на предмети и услуги при изграждането на социалните мрежи, както и формите на обмен в миналото и в наши дни, уточняват в съобщението.

Откриването на форума, бе и първата публична изява на новоизбраният кмет на Белоградчик Боян Минков, който сподели пред участниците, че етнологията, археологията и културната антропология са важна част от наследството и от бъдещето на Белоградчик. Той допълни: "Тук всеки камък е пропит с история, всяка къща има богати традиции и всеки местен жител е пазител на изконни български ценности“. Боян Минков допълни, че  сътрудничеството между Исторически музей –Белоградчик и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий“ е доказателство, че там където има буден дух, могат да се случват и хубави неща, които да обогатяват културния  живот.“

Професор д.н.к. Маргарита Карамихова, доктор хонорис кауза на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий“ сподели, че "за всички нас е невероятно удоволствие да бъдем заедно. Всички ние сме събрани от идеята, че най-ценното нещо, с което разполагаме сте вие – хората от следващата генерация. Това означава, че си вършим добре работата.“

Националната научна конференция се проведе в конферентната зала на хотел "Скалите“ в Белоградчик и завърши днес с посещение от участниците на Художествената галерия "Вълчо Вълчев“, Историческия музей – Белоградчик, Джамията "Хаджи Хюсеин“ и Крепостта "Калето“.

Ирена ДАНАИЛОВА