За трета поредна година Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград организира Балкански театрален фестивал. През 2022 година беше възстановена прекъснатата дългогодишна традиция театърът да организира фестивал. Беше реализирано първото издание на единствения за страната театрален фестивал с фокус върху най-ярките постижения в сценичните изкуства на балканските страни, концентрирани в рамките на седмица, съобщиха от културния институт. 

Тази година предстои третото издание на Балкански театрален фестивал, който ще се проведе от 1 до 7 ноември. Планирана е и съпътстваща програма, включваща разнообразни събития.

Фестивалът ще бъде открит със спектакъла "Ромео и Жулиета“, поставен от Драматичен театър "Николай Масалитинов“ – Пловдив, под режисурата на Стайко Мурджев. Това е мащабен спектакъл, който представя класическата пиеса на Шекспир през модерна призма.

Във втората вечер на фестивала зрителите ще имат възможност да се насладят на постановката "Добре дошли в България 2“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, и представена от Драматично-куклен театър Враца. Документалният спектакъл разглежда множество обществени проблеми.

На 3 ноември Театър "Българска армия“ ще гостува с постановката "Племе“ по текст на Нина Рейн, под режисурата на Зафир Раджаб. Спектакълът разказва историята на семейство, в което един от синовете е глух, и значителна част от представлението се играе на жестомимичен език със субтитри.

Тази година международните гости на фестивала са от Национален театър Нова Горица - Словения и Македонския народен театър.

Театърът в Словения е сред най-добрите в Европа и присъствието им на Балканския театрален фестивал е истинско събитие за публиката. на 4 ноември зрителите ще могат да видят спектакъла “Пет мълчания", с режисьор Маша Пелко, а темата, върху която се фокусира постановката, е домашното насилие.

На 5 ноември Македонският народен театър ще представи спектакъла "Народен враг“ по Хенрик Ибсен. Постановката, режисирана от Нина Николоч, е сред най-успешните за театъра и засяга актуални проблеми, въпреки че пиесата е написана преди повече от сто години.

В шестата вечер на фестивала публиката ще има възможност да види спектакъл от независимия театрален сектор - "Анна – непоправимата“, посветен на журналистката Анна Политковская, представен от Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“ под режисурата на Надя Панчева.

Фестивалът ще бъде закрит с постановката "Ботушът“ по Лило Петров на Драматичен театър – Варна, която разглежда темата за Държавната сигурност.

Програмата на фестивала тази година представя зрелищни и интересни спектакли с важни и значими теми за обществото днес.

Паралелната програма на фестивала тази година предлага разнообразие от събития. Фестивалът ще бъде открит с концерт на актьорите от благоевградския театър и ученици от музикално училище "Престо“, преди първото театрално представление. На 2 ноември ще се открие изложба на театрални костюми, а също така ще се проведе традиционната "Борса за млади режисьори“, инициатива на театъра в Благоевград. Публиката ще има и възможност да наблюдава творческия процес по създаването на най-новото заглавие в репертоара на благоевградския театър.