В кюстендилското село Шишковци стартира Международния фестивал "Балканска черга“, съобщи за "Фокус“ Борислав Крумов, председател на Сдружение "Роден край“. Фестивалът е колоритно събитие, на което всеки може да чуе, да види, да опита. Участват фолклорни състави от региона и балканите, както и популярни фолклорни и попфолк изпълнители. Предлагат се различни вкусове, традиционни ястия и напитки.

Всеки може и да участва в различните състезания.

Тази година фестивалът ще се проведе от 13 до 15 септември, а откриването е днес от 12.30 часа.

Участници в събитието ще са фолклорни състави, художници, занаятчии и други от България, Република Северна Македония, Сърбия и Гърция.

"Фестивалът цели да популяризира балканските традиции, бит  и култура. Тази година, акцентът ще бъде на дрехите носени в региона в началото на ХХ век. В изложбата която сме подредили, може да се види, че в селата са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. Това е резултат от отварянето на региона към света с прокарването на железопътната линия София- Кюстендил след 1909 година“ сподели организаторът Борислав Крумов.

Той очаква много гости. Тази вечер гостите ще бъдат забавлявани от оркестър от Република Северна Македония.

"В събота, нареждаме над 50 м зелници, баници, погачи, а майстори на печивата от България, Сърбия и Македония, ще демонстрират своите умения. Вечерта на 14-ти, ще се забавляваме с музикалните изпълнения на МФГ “Ограждена“, певицата Юнона. Тази година на 15-ти септември, неделя, ще се проведат детски работилници за стари занаяти и традиционните турнири по дърпане на въже и канадска борба в които всеки може да се включи", допълни Борислав Крумов.