С тържествена церемония днес в двора на Педагогическия факултет на Тракийския университет в Стара Загора над 200 бакалаври със среден успех 5.07 и 29 магистри със среден успех 5.13  получиха своите дипломи, предаде репортер на "Фокус". Специален гост на тържественото връчване на дипломите от випуск 2023/2024 г. зам.-кметът с ресор "Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова. Тя лично връчи дипломата на Симона Венциславова, специалност "Начална училищна педагогика с чужд език“, която завърши с отличен успех от 5.91.

От името на Община Стара Загора, Чакърова подари на Симона изданията на "Известните лица на Стара Загора“ с пожелание един ден всички присъстващи да се присъединят към тях.  

В приветственото си слово зам.-кметът поздрави всички завършващи за постигнатите успехи и усилията, които са положили през годините на обучение. "От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров ви поздравявам в този така вълнуващ и специален за вас ден. Вие вече сте дипломирани и встъпвате към една от най-хуманните професии - учителството. Учителството е професията, която работи с най-ценния човешки капитал – децата. От днес вие сте педагозите, на които всички ние разчитаме – честит празник!“, сподели пред гостите на церемонията  зам.-кметът Чакърова.

Надежда Чакърова подчерта важната роля на педагогическата професия и значението на младите учители за бъдещето на образованието в България. Тя изрази увереност, че с придобитите знания и умения абсолвентите ще продължат да вдъхновяват и изграждат следващите поколения. "Вие сте надеждата и примерът за младите хора, които ще оформят утрешния ден. Желая ви здраве, вдъхновение, отдаденост, успешна реализация и много бъдещи професионални успехи," заключи тя.

Проф. дн. Нели Грозева, зам.-ректор по учебна и информационна дейност, също отправи своите поздравления към абсолвентите, като подчерта академичните постижения на випускниците и изрази гордостта си от тяхното развитие и напредък.

Доц. д-р Генчо  Вълчев, декан на Педагогическия факултет, поздрави сърдечно абсолвентите и им напомни, че вратите на Тракийския университет ще бъдат винаги отворени за тях.

За да поздравят ръководството, преподавателите, абсолвентите и студентите част от тържеството бяха Методи Марков, областен управител на Стара Загора, проф. д-р Боряна Парашкевова -  зам. -ректор по качество, акредитация и следдипломна квалификация, доц. д-р Емил Славов - зам.-ректор по проектна дейност, проф. д-р Румен Бинев - зам.-ректор по административно-стопанска дейност, декански ръководства на университета, ръководители на катедри, учители, горди родители и приятели на завършващите.

Събитието завърши с пожелания за успех и много нови професионални хоризонти пред младите педагози, които се отправят към своето професионално поприще, готови да допринесат за развитието на българското образование.