Официално питане за състоянието на сметището в Цалапица отправят към кмета Костадин Димитров общинските съветници от БСП.

Вносителят Илия Гатев и колегите му Костадин Палазов, Калин Милчев и Минка Сърнешка припомнят за пожара в началото на август, който обгази града, както и факта, че месец преди инцидента РИОСВ е констатирала неизпълнение на задължението за изграждане на сепарираща инсталация.

Ето какво се казва в питането:

"Уважаеми г-н Кмете,

Пожарът възникнал на сметището в с. Цалапица в началото на август тази година създаде опасност за здравето на пловдивчани, които бяха обгазени за няколко дни.

Регионалното депо за неопасни отпадъци, изградено там, обслужва общините Пловдив, "Родопи", "Марица", Стамболийски, Кричим, Перущица и е поверено за управление на Община Пловдив – оператор на сметището, която от своя страна е сключила договор с "Водстрой“ АД. Регионално сдружение за управление на отпадъците определя квотите и цените за депониране на отпадъците.

През 2023 година е издадено ново комплексно разрешително за депото с едно от условията да бъде изградена сепарираща инсталация. На 23.12. кметът на Пловдив Костадин Димитров на заседание на Регионалното сдружение, видно от протокола на заседанието, призовава спешно да започне изграждането, като за целта се създаде работна група с представители на общините, за да се пристъпи към това. Същата година е приета и Програма за управление на отпадъците на Община Пловдив за периода 2021-2023 г., която съдържа конкретни мерки – техническа и биологична рекултивация на регионалното депо с. Цалапица и закриване със срок 01.2025 г.

Към 19.06.2024 година проверка на РИОСВ – Пловдив документира, че сепарираща инсталация не е изградена и не са спазени още две от условията от новото комплексно разрешително – превишен е капацитетът на сметището и са приемани битови отпадъци без да бъдат сепарирани. Другото нарушение е, че не се представят годишни отчети в Националната информационна система "Отпадъци“.

Въпросите ми са следните:

Как се изпълняват мерките в Програмата за управление на отпадъците на Община Пловдив и по-конкретно извършена ли е рекултивация на депото в с. Цалапица?

Изпълнено ли е решението на Регионалното сдружение на общините за управление на отпадъците за създаване на работна група за депото в с. Цалапица и какъв е резултатът от дейността и?

Защо не е започнато изграждане на система за сепариране на битовия отпадък?

Има ли наложени глоби за депото в с. Цалапица към Община Пловдив от страна на МОСВ?

Чия е отговорността за състоянието на пътя непосредствено до сметището, който е в ужасно състояние и често камионите разсипват част от отпадъците? Предвижда ли се ремонт?"

Вносителите на питането очакват писмен отговор, който да бъде устно огласен на следващо заседание на Общински съвет - Пловдив.