За първи път на 22 септември – Ден на независимостта на България, поетичен рецитал, изпълнен от актьори от Драматичен театър "Гео Милев", ще озвучи градските автобуси в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

"След успешното поетично четене в Международния ден на театъра – 27 март, и на 19 септември, по време на Европейската седмица на мобилността, нека да се срещнем още веднъж, за да ви кажем колко харесваме българската поезия и проза и да ви я представим така, както я чувстваме - лично и без патос... И никога не сме си представяли, че вие, в нашите изненадващи срещи,  ще откликнете така силно и емоционално, а пътуването без билет с вас, пътниците, за нас ще е още една среща с любимата ни публика", сподели преди началото на инициативата директорът на театъра Светла Тодорова. По думите й патриотичната инициатива е още един начин да почетем историческата дата в родната ни история. 

Поетичният аудиорецитал ще открие Христофор Недков, който ще представи Манифеста на цар Фердинанд, с който на 22 септември 1908 г., в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново се провъзгласява Независимостта на България. Патриархът на българската литература – Иван Вазов, ще бъде представен със стихотворенията "Отечество любезно", изпълнено от Елена Азалова и "Линее нашто поколение, представено от Мария Енева. В бурните години на борбата за независимост ще ни върне Димитър Митев, който ще прочете откъси от "Чамкория" и "Възвишение" на Петър Русков.

Стихове от Дамян Дамянов, Георги Джагаров, Пламен Симков, Христо Ясенов ще прозвучат в патриотичния рецитал, изпълнени от младите  актьори Тони Тончева, Ванина Йорданова, Краси Ненков, Георги Ножделов и Цветомир Черкезов.  

Рени АТАНАСОВА