Посещавам България за пети път, а Долината на розите за трети. Има огромен напредък по отношение на развитието и представянето на културно-историческото наследство и на балнеоложкия и СПА туризъм в Казанлък и региона. Това каза австрийският политик и дългогодишен еврокомисар Франц Фишлер по време на своето посещение в Долината на тракийските царе, предаде репортер на "Фокус". “Това, което видях днес, е невероятно и е голяма стъпка напред, надявам се развитието на региона да продължи по същия начин занапред и да послужи като пример на национално ниво", коментира той. На посещението присъства и дългогодишният дипломат и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева. 

Гостите направиха обиколка на туристическите обекти в района. Посетиха Исторически музей "Искра“, където се запознаха с ценни артефакти от фонда на културния институт. Продължиха с посещение на гробнично-култовия комплекс "Оструша“, който е и последната социализирана тракийска гробница в Долината, и отидоха в новооткрития археологически комплекс "Долината на тракийските царе“, след което те имаха възможност да видят храм-паметника "Св. Рождество Христово“ в Шипка и единствения по рода си Музей на розата в Казанлък. 

Гостите бяха придружени от кмета на Общината Галина Стоянова, която с гордост представи културно-историческото наследство и концепцията на местната администрация за неговото социализиране, презентиране и за развитието на туризма. 

"Мога да заявя, че без вашия кмет Казанлък нямаше да е това, което е – виждам, че тя проявява не само разбиране за нещата, а и амбиция, визия за развитие и страст, а в културата именно страстта е ключов фактор. Казанлък е много успешен пример за развитие и презентиране на туризма на местно ниво, но за да се позиционира правилно в международен план, има нужда от подкрепата на държавата“, посочи Фишлер. 

По думите му често политиците смятат, че музеите трябва да се финансират сами, което не е възможно. "Трябва подкрепа на държавно ниво, а тук, в България, могат да се разработят цялостни концепции за промотиране на страната като туристическа дестинация, които да бъдат финансирани и в Брюксел“, каза той. 

Фишлер сподели, че в чужди държави може да се продаде онова, което е специфично за региона и което го прави уникален, за да знаят хората защо си струва да дойдат в България. Той е убеден, че в региона на Казанлък определено има уникални неща, а именно – единствени в света тракийски гробници и Розовата долина, съчетани с възможности за висококачествен балнеоложки и СПА туризъм.  

“Когато искаме да представим културно наследство, то трябва да бъде преведено в модерните времена и да бъде разбираемо за нашите деца", коментира още Франц Фишлер. В това отношение изграждането на археокомплекса "Долината на тракийските царе“ в Казанлък и интерактивното представяне на историята е изключително впечатляващо и е убедителен пример за нов подход за показване на културно-историческото наследство", смята той. 

Посещението на дългогодишния еврокомисар в България цели създаване на контакти и популяризиране на страната ни като туристическа дестинация на австрийския пазар.