В Кюстендил се създава нова автобусна линия "Пауталия“, предаде репортер на "Фокус“. Тя е заложена в общинската транспортна схема, чието съдържание ще бъде гласувано на сесия на Общинския съвет в града. В последния ден на месец януари съветниците трябва да утвърдят разписанието на автобусите и техните маршрути.

В документа е заложена и новата автобусна линия с дължина от 4,6 км. Тя ще се извършва с атракционен автобус. Предвиденият маршрут е с начало и край на площад "Велбъжд“. Автобусът ще качва жителите и гостите на Кюстендил до лесопарк "Хисарлъка“, където е разположена и едноименната крепост, построена в  края на ІV и началото на V век. Предвидени са няколко спирки, а една от тях Вилата на генерала.

Линията ще бъде сезонна, а автобусът ще се движи при добри метеорологични условия. Предвидени са десет курса на ден.

Новата общинска транспортна схема запазва и автобусната линия до Осоговска планина. Тя е с дължина 46 км. Автобусът ще тръгва от автогарата, преминавайки през поредица от спирки. Чрез тази линия туристите ще имат възможност да достигат в близост до "Хисарлъка“, вековните секвои, хижите "Иглика“, "Осогово“, местностите Студен кладенец и Трите буки, както и хотел "Руен“.