Поздравление от председателя на Общински съвет по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на Пловдив:

Уважаеми пловдивчани,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 139-та годишнина от 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив. След решенията на Берлинския конгрес непримиримият български дух не намира покой и успява да събере млади и стари под знамената на Съединението.

Събитията отпреди 139 години не само напомнят на вековния български народ, че силата е в обединението на всички, но са ценен урок за отстояване на националните ни интереси. Предците ни надскочиха собствените си въжделения за лично благо и отдадоха себе си на Отечеството - без корист и тщеславие. Те дръзнаха да отхвърлят чуждия диктат и външни внушения, разчитайки на вярата в собствените си сили.

Възрожденският устрем на поколения българи за свободно Отечество намира логичния си завършек именно в хилядолетен Пловдив. Тук, където толерантността, единността и разбирателството съжителстват от векове. Тук, където генерал-губернаторът на Източна Румелия Гаврил Кръстевич с простичките думи - "Аз съм българин и аз съм за Съединението“, предава властта безкръвно и на картата се появява обединена България.

Хилядолетната история на България пази спомена за националните ни катастрофи, но е и извор на величествен триумф. Без съмнение 6 септември 1885г. е символът на националното ни самочувствие, определящ ни като народ. Превратностите на времето през изтеклите 139 години не могат и не трябва никога да заличат този величествен акт от родовата ни памет.

Наш дълг е да помним саможертвата на прадедите ни и техния подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения.

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

Честит празник!

Атанас Узунов

Председател на Общински съвет Пловдив