Астрономическата обсерватория в Камен бряг очаква посетители тази седмица в сряда и петък от 21:00 часа, съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев, предаде репортер на "Фокус". "Интересът е изключително голям и тъй като сме закъсали с персонал, и докато намерим човек с астрономически познания и готов да работи нощно време, защото имаше доста въпроси от рода какво ще видим през деня, естествено нищо не може да се види, трябва да работи нощно време", така коментира директорът на музея възможностите за посещение на най-новата атракция в Приморска Добруджа. 

Всички тези фактори налагат обсерваторията да работи в определени дни само в тъмната част на денонощието. Например, за да бъде видян Сатурн, времевият отрязък е около 2:30 часа през нощта и то в определен ден от месеца. За това дните тази седмица са 9 и 11 август от 21:00 до 1:00 часа след полунощ. Необходими са и подходящи метеорологични условия за наблюдение на луната, съзвездия и мъглявини. 

Надеждите са за слука тази седмица и много почитатели на звездното небе. Обсерваторията е с възможност за 360-градусов обзор. Към телескопа има много добра камера с висока резолюция, което позволява правене на снимки на астрономически обекти. Вътрешна автоматична настройка на телескопа и възможността на купола да прави пълно завъртане позволяват правене на звездни турове.

Жулиета НИКОЛОВА