Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Велико Търново свика областният управител Ивайло Здравков. В срещата участваха представители на десетте общини в региона, на ВиК асоциацията, служители на Областна администрация – Велико Търново, както и зам.-директорът на ВиК "Йовковци“ инж. Росен Трифонов, предаде кореспондент на “Фокус".

Като първа точка от дневния ред бе гласуван размерът на вноската на  държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК, който за следващата година ще е 32 000 лева. Решението бе взето с пълно единодушие.

Като точка две бе обсъдено ползването на всички водоизточници, захранващи мрежата на "ВиК Йовковци“, в това число по отношение включването на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно питейно-битово водоснабдяване, за да се реши проблема с водната криза, които засяга някои населени места. Областният управител Ивайло Здравков уточни, че към момента "ВиК Йовковци“ няма разрешително за водовземане от яз. "Александър Стамболийски“ за подхранване на подземни води.

"Това е крайно необходимо на този етап и ще помогне за ограничаване на безводието в част от павликенските села“, допълни Здравков.

В отговор инж. Росен Трифонов потвърди това, но обясни и, че необходимите документи за издаване на позволението са внесени в МОСВ и "Басейнова дирекция“ още в края на август. До този момент конкретна информация по въпроса от двете институции няма.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов посочи, че издаването на подобно разрешително наистина ще помогне  за решаване на проблема.

"Пълните напоителни канали се отразяват изключително благоприятно върху нивото на водоизточниците, от които се захранват най-засегнатите от безводието ни села – Батак, Караисен, Лесичери и Стамболово“, каза още кметът. Той призова и да се изготви проект за почистване и ремонт на напоителните канали.

Областният управител Ивайло Здравков увери, че ще окаже съдействие в тази посока, но обясни и, че подхранването на подземните водоизточници от пропуски по каналната мрежа, не се явява дългосрочна и устойчива алтернатива за питейно-битово водоснабдяване. Той още веднъж призова местните управници да са по-активни в изготвянето на проекти за ремонт на водопроводи, тъй като остарялата ВиК мрежа е една от основните причини за безводието в района – заради огромните липси, които се получават от водоизточника до чешмите на хората.

Кметовете на Павликени и Сухиндол инж. Емануил Манолов и инж. Пламен Чернев поискаха помощ и за финансиране от държавата за почистване на различни участъци от р. Росица. Губернаторът припомни, че Областна администрация многократно е отправяла подобно искане, но отговор към момента няма, като посочи, че подобно запитване е направено и през тази година.