Асоциацията на власите в България (АВБ) отбелязва 30 години от създаването си, предаде репортер на "Фокус“. За тридесетте години от своето съществуване АВБ се превърна в еталон за етническата толерантност, каза за "Фокус“ Пламка Любомирова, председател на Асоциацията. Чрез своята разнообразна дейност в сферата на културата, издирването на забравени традиции и обичаи на власите в страната, тяхното съхраняване, популяризиране и предаване на бъдещите поколения, АВБ се нареди сред тези неправителствени организации, които са пазители на паметта на това население, допълни Любомирова. За хората, самоопределящи се като власи, които живеят на различни места в страната и са обединени в общността на Асоциацията на власите в България, съхраняването на миналото, традициите, обичаите, носиите, на майчиния език е от особено значение, защото дава възможност да се представят пред останалите общности, като част от голямото европейско семейство, допълни Любомирова. Тя уточни, че в годините на съществуването на организацията, както и днес при провеждането на честванията имат пълната подкрепа-морална и финансова на Департамента за румънците живеещи извън Румъния и на румънското правителство. 

В програмата на празника АВБ са включили провеждането на 13 и 14 октомври Международен фолклорен фестивал на влашката-румънската песен и танц. Той ще бъде открит на 13 октомври в село Гомотарци, каза Пламка Любомирова. В него ще участват представители от България, Румъния и Сърбия. Първият ден ще гостуват румънски изпълнители - ансамбъл за песни и танци "Воинца" от Ръкъшдия, с ръководител хореограф Кодруц Анка, ансамбъл "Олтенаши ши олтенкуце" с ръководител Сица Новак от град Дробета Турну Северин, както и танцови и певчески състави от видинските села- Гомотарци, Капитановци, Неговановци, Гъмзово, Кутово, Връв и млад кавалджия от с. Байкал, Плевенско. 

Вторият фестивален ден ще се пренесе във Видин, където видинчани и гостите на града ще наблюдават дефиле на участниците, облечени в традиционни влашки носии, последвано от специална концертна програма в зала "Филхармония“. В празничния концерт ще  участват ансамбли от Сърбия, Румъния и България – от Видинско, Силистра, Врачанско, Монтанско и др.

На 14 октомври във Видин ще се проведе симпозиум на тема "Традиции и носии на влашката общност в България“, в който ще  участват специалисти етнографи от музеи в България, Румъния и Сърбия. Симпозиумът ще се проведе в конферентната зала на хотел "Ровно“, където ще бъде подредена и изложба с типичните влашки народни носии.