Асоциацията на власите в България (АВБ) отбелязва 30 години от създаването си с поредица от събития, предаде репортер на "Фокус“. За тридесетте години от своето съществуване АВБ се превърна в еталон за етническа толерантност. За хората, самоопределящи се като власи, които живеят на различни места в страната и са обединени в общността на Асоциацията на власите в България, съхраняването на миналото, традициите, обичаите, носиите, на майчиния език е от особено значение, защото дава възможност да се представят пред останалите общности, като част от голямото европейско семейство, каза за "Фокус“ Пламка Любомирова, председател на Асоциацията.

При голям интерес премина двудневния международен фолклорен фестивал на влашката песен и танц. Той стартира на откритата сцена в село Гомотарци и завърши с голям гала концерт във видинската зала "Филхармония“. В него участваха представители от България, Румъния и Сърбия. Заслужени бяха аплодисментите за румънски изпълнители - ансамбъл за песни и танци "Воинца" от Ръкъшдия, с ръководител хореограф Кодруц Анка, ансамбъл "Олтенаши ши олтенкуце" с ръководител Сица Новак от град Дробета Турну Северин, както и танцови и певчески състави от видинските села- Гомотарци, Капитановци, Неговановци, Гъмзово, Кутово, Връв и младия кавалджия от с. Байкал, Плевенско, изпълнители от Силистра, Врачанско, Монтанско и Видинско. 

Участниците във фолклорния фестивал  показаха своите умения и на открито по време на своето дефиле, облечени в традиционни влашки носии, което премина през централната част на Видин, до зала "Филхармония“. На площад "Бдинци“ всички участници, с развети българското и румънското знаме, се хванаха на хоро, което зареди с енергия всички присъстващи.

Симпозиумът на тема "Традиции и носии на влашката общност в България“, в който участваха специалисти етнографи от музеи в България, Румъния и Сърбия, даде отговор на много въпроси свързани с историята и битността на влашката общност. Подредената в зала "Ровно“  изложба на  типичните влашки народни носии предизвика заслужен интерес сред участници и  гости.

Отличия получиха основатели на организацията, дългогодишни нейни членове и  хора, участвали в годините в развитието на Асоциацията на власите в България.

Специален гост на празника бе посланикът на Румъния у нас Бръндуша Йоана Предеску, който поздрави участниците в честването и се снима с тях за спомен.

Асоциация на власите в България е мост между миналото и настоящето, каза в приветствието си към участниците депутатът Любен Иванов. Той допълни, че организацията е мост между приятелите от едната и другата страна и определи Асоциацията на власите в България  с една дума "приятелство“. Защото в днешния глобален свят, когато всички държави си сътрудничат една с друга, най-важното е да се създават приятелства и връзки между народите и държавите. Тези връзки и приятелски отношения създават доверие. И това е - нашето бъдеще, общото европейско бъдеще.