Асоциацията на българите по света (АБС) откупи къщата на майор Олимпий Панов в град Тараклия, Молдова. След реставрирането й тя ще бъде превърната в музей на славния българин и културен център на българската земляческа общност в Тараклия, съобщиха днес на пресконференция във Варна председателят на Асоциацията на българите по света Младен Станев и председателят на Световния парламент на българите по света Христо Христов, предаде репортер на "Фокус".

Олимпий Панов е български революционер и офицер (майор), командващ артилерията по време на Сръбско-българската война (1885), военен министър във временното правителство на Петко Каравелов след преврата срещу княз Александър Батенберг. Осъден е на смърт и е екзекутиран заради опита си да се включи в Русенския бунт от 1887 г.

Роден е на 17 юни 1852 година в бесарабското село Шоп Тараклия, по това време в Руската империя. Завършва Болградската гимназия през 1867 г. и продължава образованието си в Техническото училище за шосета и мостове в Букурещ.

В Румъния се запознава с Любен Каравелов, Ангел Кънчев и Панайот Хитов. От 1872 до 1874 г. е член и секретар на Българския революционен централен комитет в Букурещ. През периода 1875 – 1876 г. следва строително инженерство в Париж, след което се връща в Букурещ, става подпредседател на Българското централно благотворително общество (1876). Участва в набирането на български доброволци за Сръбско-турската война.

При подготовката на Руско-турската война (1877 – 1878), Олимпий Панов се записва в Българското опълчение. Опълченец в 1-ва рота на 1-ва Опълченска дружина. Участва в боевете при Стара Загора. За проявена храброст е произведен в офицерско звание прапоршчик. Проявява се при Шипка. Награден за проявена храброст с "Георгиевски кръст“. Командир на полубатарея в Планинска батарея.

След Освобождението завършва Михайловската артилерийска академия в Санкт Петербург (1880 – 1883 г.). Постъпва в Българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от планинската батарея, след което е старши батареен офицер в 12-а батарея в Шумен. В края на 1884 година поема командването на 5-а батарея на 1-ви артилерийски полк.

Освен в негова прослава родната му къща в Тараклия, Молдова ще бъде и музей на българщината, съобщиха още от Асоциацията на българите по света. Там ще бъде изложена и реплика на сабя, дарена от княз Батенберг на Олимпий Панов. За възстановяването на къщата АБС набира средства. Всеки може да подпомогне делото чрез дарения в български левове:

IBAN: BG35BPBI79451072308701

BIC: BPBIBGSF

Идеята е този музей да бъде включен в списъка на музеите на Министерството на културата на България.

На 22 май ви съобщихме, че по идея на Асоциацията на българите по света в Тараклия бяха изпратени бюстове на Васил Левски и Христо Ботев.

Паметникът на Ботев е дарен на село Валя Пержей. Историята сочи, че в края на 18 век и началото на 19 век българите, спасявайки се от османското владичество, оставят къщите си в България и се заселват тук. След дълги спорове на 12 май 1816 година се дава разрешение на преселниците законно да се заселят на държавните земи в село Валя Пержей. Българите, живеещи в селата Хотърничански цинут, Чадър Минжир и Орак, се преселват в селото.

Бюстът на Апостола на свободата ще бъде издигнат пред Младежкия център, носещ името на Левски, в Тараклия. Очаква се лично вицепрезидентът Илияна Йотова да го открие през септември. В града живеят най-много етнически българи в Молдова.