Асоциация "Българска книга“ започна кампанията "Походът на книгите“, съобщиха от асоциацията. Кампанията стартира официално в Международния ден на детската книга и ще приключи в Деня на книгата и авторското право - 23 април, като цели повишаване интереса към книгата и четенето с акцент - функционалната грамотност сред подрастващите.

Заместник-кметът по културата и образованието в Столична Община Мирослав Боршош даде официалния старт на “Походът на книгата" като се обърна към най-малките читатели: “Книгата е приятел, който ще ви съпътства през целия ви живот, ще ви подкрепя и ще преживеете незабравими моменти заедно". Той допълни, че “Походът на книгите" стартира в много сложни времена, когато сме нападнати от мрачна бездуховност и даде рецептата за излизане от ситуацията: “Книгата е оръжието, което трябва да използваме, за да спечелим войната с бездуховността, за да спасим децата си и да ги водим към светлината". В заключение той благодари на Асоциация “Българска книга" и на Столична библиотека и беше категоричен, че “Столична община винаги ще застава зад такива каузи".

Мисията на организаторите на “Походът на книгите" е да се популяризира четенето сред децата и да се обърне специално внимание върху преодоляването на функционалната неграмотност сред подрастващите.

“Затова април е месецът на книгите", каза председателят на Управителния съвет на Асоциация “Българска книга" Десислава Алексиева и честити празника на всички присъстващи. На родителите тя пожела "четящи деца, а на децата - четящи родители" и на свой ред благодари за подкрепата на Столична община, която всяка година е партньор в организацията на събитието.

Тази година в похода отново се включват известни личности, които ще четат на децата в цялата страна. В първия ден четенето на любими детски книги започна с приказката “Дивите лебеди" на Андерсен, чийто рожден ден е обявен за Празник на детската книга.

“Приключенията на Лукчо" чете известният телевизионен водещ Боби Лазаров, а към него с любими откъси от детски книги се присъединиха Ива Дойчинова, Владислава Тричкова и много други.

От днес в кампанията се включват известни политици и журналисти, а кметове ще четат в населените места в цялата страна.

На 5 април (вторник) от 9:3О часа министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще чете откъс от своя любима детска книга в детска градина 117 “Надежда". Събитието е открито за журналисти и ще се излъчи онлайн на страницата на Асоциация “Българска книга": https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation

Тази година на децата ще четат още: еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова - патрон на събитието, председателят на Народното събрание Никола Минчев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Росица Кирова, председателят на парламентарната комисия "Образование и наука“ Ирена Анастасова и Веска Ненчева - член на комисията, зам.-председателят на парламентарната комисия "Бюджет и финанси“ Венко Сабрутев, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието акад. Николай Денков, зам.-кметът "Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община Мирослав Боршош и много други.

Зад каузата застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте. Ето част от имената: Дими Стоянович, Ива Дойчинова,Николай Колев, Александра Гюзелева - Шани, Анна Ангелова, Боби Лазаров, Лиляна Боянова, Златимир Йовчев, Деси Стоянова и Александър Кадиев, Петя Дикова, Владислава Тричкова, Вероника Димитрова, Наталия Герджикова, Благой Цицелков, Георги Георгиев, Ева Костова, Мия Димитрова, Ивомира Пехливанова, Анна-Мария Конова, Глория Николова, Богдана Трифонова, Симеон Колев и др.

В следващия месец всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси любими свои творби на децата в училищата и детските градини. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.



Националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите“ се организира от Асоциация "Българска книга“ в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-ри април и продължава до 23-ти април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За десетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални и любими заглавия.