Министърът на финансите Асен Василев е отказал на кмета Здравко Димитров да даде 20 милиона лева авансово от държавния бюджет за покриване на направени от Община Пловдив разходи по проекти с европейско и държавно финансиране. Отказът се основава на анализ на данните за касово изпълнение на бюджета на Пловдив към 31 август 2023 г. Според цифрите, Община Пловдив има 400 000 лева излишък по бюджета си, а наличностите са малко над 100 милиона лева, което е с 27 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, предава "Фокус"

"Всъщност сумата е по-малка, защото ни преведоха 6 милиона. Ние искаме нашите пари, които така или иначе ще получим, но по-късно във времето. Тези средства са необходими да можем да оперираме - виждате, всеки (б.а. - строител) иска индексация. Иначе заплатите и разходите за ток, вода и т.н. ги плащаме редовно, нямаме проблеми в това отношение" - коментира пред медията ни кметът. Допълни, че при тази ситуация администрацията ще се справи сама. 

Димитров уточни, че исканата сума не е безлихвен заем, защото за заем трябва да има решение на Общинския съвет, а такова не е гласувано. В писмото до МФ е направено запитване за авансово превеждане на 19 672 079 лв., изразходвани за реализиране на държавни и европейски проекти, които Община Пловдив е финансирала. Освен тези пари, градската администрация чака и други 30 милиона за двата стадиона.