Арт пространство вместо паркинг правят в центъра на Стара Загора. Идеята е на Сдрижение "С любов за Стара Загора", които са предложили идеен проект на Община Стара Загора. Той е одобрен и вече се работи по реализацията му. Очаква се до началото на декември да бъде осъществено това "място за срещи", което ще се намира на мястото на съборения Ритуален дом зад Универсалния магазин в града на липите.

Ваня Таралежкова, която е един от иницаторите разказа за "Фокус", че това няма да е последната инициатива, свързана с култура в града. "Ние подаваме ръка на много такива организации, които искат да се присъединят към нас, а също и на такива, които имат затруднения с решаване на техни идеи или проекти. Можем да им помогнем и да им дадем кураж, защото е въпрос на убеденост и упоритост да се постигнат нещата. Много бързо се отказваме, а трябва да отстояваме позициите си, защото това е правото на гражданите - да живеят в по-хубава и хармонична среда", каза Таралежкова.

Проектът ни е свързан с екологията и с чистотата на града. "Предложихме на общината един проект, който ние от доста време подготвяме, но не беше завършен. Беше в много груб вариант, но им хареса. Нашата идея е за пространство, което да бъде направено от рециклирани материали, останали от различни тротоарни и улични настилки от различни ремонти. Много е важно да се използват материалите, които са още годни. По този начин искаме да съхраним паветата, които останаха от ремонта на ул. "Княз Борис". За съжаление ние успяхме да спасим само половината улица, но въпреки всичко това си е голяма победа. Тези павета са безценни, защото са дялани специално за тази улица. Тя е била централна улица, паветата са много по-големи по размер и искаме да ги съхраним като ги използваме по различен начин. Искаме да използваме екологични растения. Естествено на това място, което вече е одготвено за паркинг, вече не можем да сложим райграс. Първо, че е изисква много вода и поддръжка, но и от друга страна - тенденциите в цяла Европа са да се подготвяме за един климат, който ще е по-топъл, по-сух. Смятаме да сложим арт инсталации на различни автори, които ще се подменят. Във фугите на всички тези рециклирани настилки, на места ще има цветни мозайки и стъкълца, което ще промени скучното и баналното, което виждаш когато вървиш по тротоара. Ще има място за срещи с малка сцена, където ще има литературни четения, моноконцерти и т.н. Променихме проекта и в централната част ще има слънчев часовник, защото навремето е имало слънчев часовник в Градската градина. Понеже вече го няма, ние искаме да го възстановим. Естествено за някои неща ще се обърнем и към спонсори, защото ние не сме финансирани от Община Стара Загора. Те ще ни помогнат, но не със средства. Всичко е с наши средства и доброволци. Ще се обърнем за помощ и от учениците, защото знаем, че когато нещо е направено от хората, те после се грижат за него", каза Таралежкова.