Арт керван, чрез различни визуални изкуства, разказва за уредените бракове на Балканите. Артисти от Румъния, България, Гърция и Албания, които са част от международно пътуващо турне, изнесоха вълнуващ няколко часов спектакъл на открито пред видинската публика, предаде репортер на "Фокус“. На откритата сцена, пред една от емблемите на дунавския град Стамбол капия, артисти и музиканти запознаха публиката по вълнуващ начин за уредените бракове на Балканите.

Джаз музика, базирана на български фолклор, видео-поеми, откъс от театрална пиеса и поезия бяха част от програмата, която бе представена във Видин. Специална инсталация, в уникална надуваема конструкция, привличаше вниманието на деца и възрастни, които можеха да влязат в нея и да разгледат уредената там изложба. 

Темата за уредените бракове на Балканите, която се представя пред публика, е по рода си едно уникално арт турне-пърформанс,  включващо поезия, визуални изкуства, музика и театър. Проектът е не само грандиозен и впечатляващ, но и силно емоционален и социален. Турнето започва от Румъния, минава през България и Гърция, и ще завършва в Албания, каза пред журналисти Пепа Пенева, един от съорганизаторите от фондация Open Space и домакин на събитията в България. За това как се е зародила идеята тя разказа: "започнахме проекта "ECHO III: в името на паметта" преди две години, като първо поканихме изследователи, които се занимават с етнография, да направят проучване на темата за уредените бракове - как  е било в миналото, съществува ли днес, как са се чувствали хората, участвали в тези договорки“. В процеса на работа участниците в проекта са създали книга и документален филм в България, представителите на Румъния, Гърция и Албания също са подготвили монографии по темата. След това артисти от четирите държави, заедно направиха прочит на събраната информация, уточниха как да я  представят пред публиката, за да можем да отворим този обществен дебат по темата, допълни Пенева.

" For  Memori’s Sake“- e вълнуваща ода  за уредените бракове,  която развива пред публиката вечната тема за подтисничество, любов и избор. Видинчани се докоснаха до една художествена и едновременно документална пиеса, създадена и режисирана от гръцкия режисьор Панайотис Лиаропулос. Актьорите на сцената, по изключително въздействащ начин създадоха образи, които представиха едно колективно междукултурно преживяване, основано на лични свидетелства, традиция, а също и едно артистично разбиране на младите хора за любовта, семейството и дългът. Текстът в пиесата е създаден въз основа на интервюта с хора, които са преживели уредени бракове лично или като деца, родени  от такива  бракове, като сватовници или членове на общност, в която уредените бракове са обичайна практика.

След Видин следващата спирка на Арт кервана е София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската програма “Творческа Европа", Столична община – Програма "Култура“ и Община Видин.